Ajatusringin tarina alkoi tarinasta

Elise Liikala | julkaistu: 22.3.2015

Olipa kerran tarina, joka etsi tietokoneen ruudulla muotoaan ja tarinan kirjoittaja, joka halusi tietää, mitä muutakin tarinoiden maailmassa oli samaan aikaan tekeillä. Niinpä kirjoittaja hakeutui hakukoneen ääreelle ja siinä samassa hänelle avautui jännittävä seikkailu, jossa hän tuli kohtaamaan elämää suurempia kysymyksiä totuudesta, ihmisenä olemisesta, kauneudesta, surusta vallankäytöstä ja taikuudesta!

Ajatusrinki-filosofia-blogi-1

Filosofian maailma kutsuu ihmetyksen äärelle

Varsinaisen työni ohessa SOS-Lapsikylän viestintätiimissä, kirjoitan vapaa-ajallani erilaisia tekstejä, joissa käsittelen usein syviäkin teemoja symbolismin ja satumaailman kautta. Oma kirjoittamisharrastukseni sai minut muutama vuosi sitten etsimään tietoa lasten filosofisesta kirjallisuudesta ja törmäsin samalla lasten vuorovaikutteista filosofointia käsitteleviin verkkosivuihin. Innostuin aiheesta, joten osallistuin viime kesänä Itä-Lontoossa sijaitsevassa Gallions Primary Schoolissa taiteilijoille räätälöityyn ryhmänohjaajakoulutukseen, jossa perehdyttiin lapsille ja yhteisöille suunnattujen P4C-filosofiaryhmien vetämiseen luovalla tavalla. (P4C=Philosophy for Children tai P4wC =Philosophy for/with Children/Communities).

Filosofia liitetään usein vaikeisiin ja arjesta irrotettuihin kysymyksiin. Filosofointi on kuitenkin myös ihan muuta kuin ryppyotsaista pohtimista: se on ihmisläheistä, voimauttavaa ja usein hauskaakin! Oma lähestymistapani filosofisiin kysymyksiin on taidelähtöinen. Käytän virikkeenä keskusteluille esimerkiksi kuvia taideteoksista, soitan musiikkia, näytän videon, luen tekstinäytteen tai esitän performanssin. Osallistujat kirjoittavat paperille mielleyhtymiä, joita teos heissä herättää. Mielleyhtymien pohjalta osallistujat muodostavat filosofisia kysymyksiä, joista he äänestävät kiinnostavimman tapaamiskerran aiheeksi. Jokaisella kerralla keskustellaan siis ryhmän itse luomasta kysymyksestä. Minun roolini ohjaajana on lähinnä olla mukana näkökulmien pyörittelyssä ja tarvittaessa tukea niiden muodostamisessa.

Ajatusringissä filosofoidaan yhdessä

Syksystä lähtien olen vetänyt filosofointia ikäihmisille palvelutalossa Vuosaaressa. Monelle osallistujalle ryhmä on muodostunut heidän oman palautteensa mukaan tärkeäksi. Ryhmä tuntuu antavan paljon heille, mutta ainakin yhtä paljon itselleni. Erilaiset näkökulmat rikastavat ajattelua ja yhdessä pohdiskelu voi synnyttää uusia oivalluksia.

Parhaillaan pilotoin Ajatusrinki-ryhmää MadeByHelsingin tiloissa Helsingin ydinkeskustassa, jossa osallistujien ikää ei ole rajattu. Kevään aikana on tarkoitus järjestää myös lapsille suunnattu tapahtuma, johon voi tulla yhdessä aikuisen kanssa.

Uskon, että filosofointiryhmien ja filosofiakahviloiden vahvuus on siinä, että niissä voi kohdata muita ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia pintaa syvemmältä säädellen kuitenkin samalla, kuinka paljon haluaa jakaa itsestään muiden kanssa. Ryhmässä voi kertoa omasta elämästään ja siitä, miten se on vaikuttanut omaan ajatteluun, mutta keskustelunaiheita voi käsitellä myös yleisemmällä tasolla.

Ryhmässä filosofoinnissa yhdistyy mielestäni parhaimmillaan ainutlaatuisella tavalla luovuus, läsnäolo, toisten ajatusten kunnioittaminen ja vuorovaikutteinen oppiminen. Tervetuloa mukaan! Lisätietoa voi kysellä ottamalla minuun yhteyttä tällä sivustolla olevalla lomakkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *