Mikä ihmeen lahja?

Elise Liikala | julkaistu: 23.12.2016

Tuntuuko sinusta, että lahjat ovat asioita, jotka ilmestyvät havupuun alle jouluaattona? Siltä, että lahjat ovat juttuja, joita yrität vielä viimeisinä yön tunteina sulloa välkehtivien paperikääröjen, nauhojen ja pakettikorttien keskelle ilahduttamaan tuttuja (tai ehkä tuntemattomiakin) vuoden pimeimpänä aikana? Lapsille lahjat ovat usein niitä eri muotoisia ja painoisia pötkylöitä, joiden avauduttua arvioidaan, tuliko oltua kiltisti. Tässä blogitekstissä  pohdin, mitä muuta lahja on.

Ajatusrinki-blogi-lahja-lounaan-päiväkotiLasten ajatuksia lahjoista

Tällä viikolla piipahdin Lounaan päiväkodissa ohjaamassa 3-6 -vuotiaille lapsille tarinallisen keskustelutuokion. Näin pienten lasten kanssa pohdiskelu on luonnollisesti erilaista kuin vähän isompien koululaisten kanssa, jotka saattavat muodostaa itse hämmästyttävän samankaltaisia filosofisia kysymyksiä kuin aikuiset. Pikkuisten kanssa aloitan kertomalla tarinan, jolla on jokin teema. Nyt joulun alla teemana oli lahjat. Samalla kun kerron tarinaa, piirrän suurelle arkille tarinan hahmoja vuorovaikutuksessa lasten kanssa, siten että he saavat vaikuttaa hahmojen ulkonäköön ja antaa niille nimet. Tarinan jälkeen esitän lapsille kysymyksiä, joihin etsimme lasten kanssa näkökulmia.

Tarinassa seikkaili tällä kerralla villikissa Eelis, joka lähti kylään kotikissa Patun luo. Koska oli joulu, halusi Eelis viedä Patulle lahjan. Yrityksistä huolimatta sopivaa lahjaa ei löytynyt. Patulle Eelis itse oli kuitenkin kaikista paras lahja.

Lasten kanssa pohdittiin mm.

  • miksi annetaan lahjoja,
  • millainen on hyvä tai huono lahja,
  • onko olemassa lahjoja, jotka eivät ole tavaroita ja
  • onko olemassa lahjoja, joita ei voi koskettaa.

Keskustelu pyöri melko konkreettisella tasolla, miekoissa ja muissa leluissa, jotka olivat lahjatoiveina. Joku lapsista kuitenkin sanoi, että lahjoja annetaan siksi, että tulisi iloiseksi. Ja toinen lisäsi, että hyvä lahja on sellainen, joka tekee iloiseksi ja huono sellainen, josta tulee kurja olo. Tarinan juonta seuraillen pääteltiin myös, että kylään tuleva ihminenkin voi olla lahja. Lahjan ei siis aina tarvinnut olla tavara.

Lahjan aineeton ja ei-aineellinen ulottuvuus

Itse ajattelen, että useimmiten lahjaksi saamamme aineellinen tavara tai teko on symboli jollekin ei-aineelliselle. Liitämme materiaan merkityksiä, joiden olemus puolestaan on materian ”tuolla puolen”. Toisaalta tuolla puolen -ilmaus antaa ymmärtää, että merkitys olisi materiasta irrallista. Ei-materiaalinen merkitys ja materia kytkeytyvät kuitenkin ehkä erottamattomasti toisiinsa.  Emme voi käsittää, mikä jokin konkreettinen asia on ilman, että annamme sille merkityksen. Kissa on meille kissa vasta sitten, kun tajuamme katselevamme jotakin ja nimeämme sen kissaksi. Merkitys kytkeytyy useimmiten materiaan, mutta merkitys ei ole riippuvainen siitä, että merkityksen kohde on silmiemme edessä kaiken aikaa läsnä tai kosketusetäisyydellä.

Merkitys elää aineettomasti (ainakin jossain määrin aineellisessa) mielessämme silloinkin, kun merkityksen aineellinen kohde katoaa näköpiiristä tai vaihtelee. Esimerkkinä käsitteeseen lahja liittyvät merkitykset: Voimme ajatella konkreettisesti esimerkiksi jotakin tiettyä lahjaa, jonka olemme antamassa jollekin tai toivoisimme saavamme – vaikkapa kirjaa tai rannekelloa. Lahja-käsite ei kuitenkaan tyhjenny mihinkään yksittäiseen konkreettiseen asiaan, kuten kirjaan tai kelloon. Lahja voi olla paljon muutakin.

Lahjan elollinen ja eloton ulottuvuus

Lahja voi olla elollinen tai eloton. Tavarat ovat elottomia, mutta niihin voidaan liittää merkityksiä, jotka vaativat elollisten olentojen ominaisuuksia ja tunneilmaisuun liittyviä kykyjä. Saadessamme esimerkiksi lahjaksi jotakin mielestämme hienoa, voimme ehkä kokea olevamme arvostettuja, pidettyjä tai rakastettuja.

Lahjan käsitteeseen sisältyy mielestäni puhtaimmillaan ajatus siitä, että lahja on pyyteetön. Lahjan antaja ei anna lahjaa saadakseen jotakin vastineeksi. Lahja ei siis ole vaihdon väline eikä kaupankäyntiä. Lahja annetaan, koska on jotakin, mitä halutaan lahjoittaa. Lahjan saaminen ei edellytä saajalta sen antajalle maksua tai tekoja missään muodossa. En ole aivan varma siitä, kuinka hyvin lahjan ajatus puhtaimmillaan toteutuu joulun humussa tai ylipäätään ihmisten välillä. Lahjan käsitteeseen sisältyvä pyytettömyyden arvo on kuitenkin mielestäni upea ja sen täyttymystä kohti on mahdollista pyrkiä.

Elämä itsessään on kenties lahjaa. Mielestäni on myös kaunis ajatus, että jokainen ihminen on aivan erityinen lahja maailmalle. Millainen erityislahja sinä olet?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *