Särkynyt katto Kiasmassa puhuttaa: Onko rikos oikein?

Elise Liikala | julkaistu: 29.1.2017

Ajatusringissä esitettiin romahtaneen katon äärellä eettisiä kannanottoja.

26.1.2017 – Kirkkaus tunkeutuu sisään sieltä, mistä katto on sortunut. Valo piirtää varjoja ja värittää muutoin hämärän huoneen nurkan valkoiseksi. Parikymmentä ekaluokkalaista istuu ringissä Kiasman lattialla ja odottaa tutustumista taidelähtöiseen filosofointiin. Filosofiaa lapsille -menetelmään pohjautuvassa Ajatusringissä lasten omat ajatukset, näkökulmat ja niiden perustelut ovat pääasia. Ohjaavan aikuisen tehtävänä on tukea lapsia heidän omien ajatustensa kehittelyssä ja rohkaista ujointakin lasta niiden esilletuomisessa.

Kiasmassa järjestettävässä keskustelussa on tarkoituksena tulkita Jaakko Niemelän Usko -teosta, tarkastella teoksen  synnyttämiä mielleyhtymiä ja muodostaa mielleyhtymien pohjalta lasten mieliä askarruttavia kysymyksiä. Kun keskustelua ohjaava Elise Liikala on avustajiensa Huisku Hirven ja Maisku Majavan kanssa esitellyt Ajatusringin idean ja periaatteet lapsille, on aika aloittaa!

Ekaluokkalaiset liikkuvat tilassa ja tutkailevat teosta. He kurkkivat sortuneesta katonrajasta avautuvaan tyhjyyteen ja supattavat keskenään. Hetken päästä palataan rinkiin ja jakaudutaan ryhmiin. Hajonnut (tarkoituksella hajotettu) tila mietityttää lapsia ja herättää heissä erilaisia ajatuksia. Pienet kädet kirjaavat paperiarkeille teoksen synnyttämiä mielleyhtymiä. Teos on saanut aikaan mielenliikkeitä ja virittänyt ajatukset liikkeelle. Se on ihmetyttänyt, kenties ihastuttanut, ehkä vihastuttanut, mutta vähintäänkin koskettanut. Tulkintatuokio taiteen äärellä tuo mieliin muun muassa seuraavat assosiaatiot: outous, vaarallinen, pimeä, roikkuminen, rikkinäinen (eri muodoissaan), rikos, ristinolla, valkoisuus ja tyhjyys.

Ajatusrinkiläisissä heränneiden assosiaatioiden kautta siirrytään käsittelemään niihin liittyviä kysymyksiä. Teos on syntyvien kysymysten alkulähde, mutta itse teos ei ole enää tässä vaiheessa niinkään ihmetyksen kohteena. Tarkastelun keskipisteessä on mielen liikahdus, jonka teos on tuottanut.

Mielenliikahduksista syntynyt käsite ”rikos” kiinnostaa lapsia kaikista eniten, sillä se voittaa selkeästi äänestyksessä. ”Rikos” synnyttää lapsissa kysymyksiä kuten: ”Voiko rosvo varastaa köyhältä?” ”Miksi rosvot etsivät rahaa?” ja ”Onko rikos oikein?”

OnkoRikosOikeinTyöpajassa keskitytään tällä kertaa vain yhteen kysymykseen, mutta muut kysymykset otetaan talteen mahdollista jatkokäyttöä varten. Lapset valitsevat itse keksimiensä lukuisten kysymysvaihtoehtojen joukosta aiheeksi viimeksi mainitun: ”Onko rikos oikein?”

He mieltävät keskustelutuokionsa aikana rikoksen lähinnä varastamiseksi ja käyvät aiheesta vilkasta keskustelua. Kaikki ovat yksi mielisiä siitä, että rikos ei ole oikein. Perusteluina käytetään muun muassa seuraavan kaltaisia argumentteja: ”siitä tulee paha mieli” ja ”pitäisi miettiä, miltä itsestä tuntuisi jos itseltä varastetaisiin”. Lapset alkavat pohtia myös sitä, onko raha tärkeää. Eriäviä kantoja esitetään puolesta ja vastaan. Ajatusrinki päättyy loppukierrokseen, jossa jokainen lapsista esittää oman ajatuksensa aiheesta. Palautetuokion perusteella filosofointi on ison joukon mielestä ”kivaa” – erään lapsen mielestä ”kuumottavaa”. Ehkäpä keskustelun teema teki tällä kertaa keskustelun aika jännittäväksi. Eräs lapsista sanoo, että nyt ymmärtää, miksi rikos ei ole oikein.

Sitten suunnataankin jo kipin kapin takaisin koulua kohti. Taiteen koskettamat mielet ja pikku filosofit kulkevat parijonossa ulos Kiasman ovista. Teoksen äärellä vietetty yhteinen Ajatusrinki puhuttaa varmasti lapsia kuitenkin vielä pitkän aikaa Kiasmasta lähdön jälkeenkin.

Tapahtuma: Ajatusrinki -taidelähtöinen filosofointi (työpaja)
Kiasma 26.1 kello 10:00-11:15.
Ohjaaja: Elise Liikala
Yhteyshenkilö: Maria Saarikoski, Kiasma
Osallistujat: n. 20 ekaluokkalaista lasta

Aikuisten Ajatusrinki kokoontui saman teoksen äärellä 25.1. ja keskusteli kysymyksestä ”Voiko olla vapautta ilman kaaosta?” Voit lukea tiivistelmän keskustelunkulusta Tutustu keskustelunaiheisiin -osiossa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *