Ihmettelyä Ikaalisissa

Elise Liikala | julkaistu: 28.7.2017

Tänä kesänä on filosofointi muussa kuin omassa päässä, ystävien kanssa ja arkikontekstissa ollut tauolla. Ajatusrinki-toiminta jatkuu elokuussa, mutta eilen olin pitämässä Filo – Filosofiaa lapsille, nuorille ja yhteisöille ry:n kanssa pohdiskelupajoja Ikaalisten puistofilosofiaviikolla.

Erityisesti lapsille ja nuorille suunnatuissa pajoissa nuorimmat osallistujat olivat noin nelivuotiaita ja vanhimmat lukiolaisia. Mukana oli myös lasten kanssa tulleita aikuisia ja pehmoeläimiä. Koko perheelle sopivia filosofiapajoja oli kolme erilaista. Kaikissa niissä tutustuttiin myös taiteeseen tai taiteen tekemiseen.

Ajatusrinki-Ikaalinen-puistofilosofia-kollaasi

Filosofiaa ja paperitaittelua

Aamulla ensimmäiseksi aloitettiin filosofiset paperiaskartelut. Taittelimme paperikirpun, (taitteluohje) joiden avulla tutustuttiin filosofisiin kysymyksiin. Paperikirpusta muodostuu yksinkertainen peli, jossa yhdisteltiin valmiiksi muotoiltuja kysymyksiä erilaisiin teemoihin. Nuoret ja lasten kanssa paikalle tulleet aikuiset pohtivat pienten kanssa mm. kysymyksiä:
Mitä on rakkaus?
Onko elämä totta ja mistä sen voi tietää?
Onko taikuutta olemassa?

Ystävyys, rakkaus, unelmat ja ennakkoluulot

Seuraavassa taidelähtöisessä filosofointipajassa leikimme aluksi janaleikkiä, jossa osallistujat sijoittivat itsensä nurmikolla jompaan kumpaan päähän ”huippu hyvä idea” tai ”ei ollenkaan hyvä idea”. Osallistujat saivat arvioitavakseen väittämiä: ”Kuvitellaan, että… a) ”olisimme kaikki samanlaisia” b) tietäisit, mitä muut ihmiset ajattelevat” c) ”saisit kaiken, mitä haluat” d) ”kaikki olisivat aina ystävällisiä”. Kun oma paikka janalta oli valittu, osallistujat saivat tehtäväkseen perustella, miksi olivat päätyneet juuri siihen kohtaan eli, miksi he ajattelivat, niin kuin ajattelivat.

Aloitusleikin jälkeen piirsimme ja muovailimme tulkintoja teemoista ystävyys, rakkaus unelmat ja ennakkoluulot. Niistä syntyi hienoja tulkintoja ja vaikuttavia visualisointeja. Eräs alakoululainen tyttö kuvasi ystävyyttä piirroksella, jossa oli kaksi koiraa. Toinen koirista jakoi omassa ruokakupissaan olevan ruoan ystävänsä kanssa. Yläkouluikäisen piirroksessa oli mm. kukkanen, tähti, sadeukkospilvi ja pilvi, jonka takana paistoi aurinko. Hän sanoi, että ne kuvaavat ystävyyden eri puolia. Ystävyyteen kuuluu se, että ystävyys voi kasvaa, kuten kukkanen. Ystävyydessä on tähtihetkiä, mutta myös vaikeampia aikoja, jolloin voi sataa. Aurinko pilven takana kuvasti ystävyyden valoisaa puolta.

Rakkaus sai piirroksessa kuvallisen muodon esimerkiksi lintuperheenä, jossa pidetään yhtä ja rakastetaan silloinkin, kun joku sen jäsenistä voi olla jostain syystä ulkona pesästä. Rakkautta oli myös esimerkiksi kanien yhdessä jakama pirtelöannos. Unelmia kuvattiin muun muassa ikään kuin herneinä, jotka varastoituvat palkoon. Unelmat voivat olla isoja tai pieniä ja joskus ne muuttuvat.

Ennakkoluulo-teema synnytti hämmästyttävän samankaltaisia visualisointeja. Monet osallistujat kuvasivat joko muovailuvahasta muovaillen tai paperille piirtäen ennakkoluuloja muuriksi, joka esti näkemästä toista. Muurin molemmilla puolilla saattoi olla kaksi samankaltaista hahmoa.

Aikakone

Viimeisessä filosofointipajassa vierailimme filofofoinnin merkeissä myös aikakoneessa! Aikakone löytyi Suomi 100 -teemanäyttelystä, jossa on esillä lasten tekemiä taideteoksia Ikaalisten kirjastossa.

Aikakoneessa käymisen jälkeen lapset muotoilivat mm. seuraavia kysymyksiä:
Miltä tulevaisuus näyttää?
Miten voi matkustaa pumpulimaahan?
Miten tulevaisuus tulee?
Miten ihmiset voi keksiä niin paljon?

Jokainen pajaan osallistunut lapsi sai valita yhden itse keksimänsä kysymyksen, jota pohdittiin sen jälkeen hetki yhdessä.

Seuraavan kerran Filo ry järjestää lapsille filosofointipajoja Annantalolla Helsingissä elokuun 26. päivä. Olen tuolloin itsekin jälleen paikalla ihmettelemässä pienten suuria kysymyksiä. Tervetuloa mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *