Kirahvi Mainion tarinat matkalla maailmalle

Elise Liikala | julkaistu: 21.4.2018

Filosofiaa-lapsille-p4c-Kirahvi-Mainio-Ajatusrinki-blogi-1200-674Tänään sain tekstin osalta viimeisteltyä Kirahvi Mainion tarinat: pienille lapsile suunnatut aikuisen ja lapsen yhteiseen pohdiskeluun kannustavat tarinat lähtevät kuvituksen jälkeen pilotoitavaksi Pesäpuu ry:n hankkeeseen, jossa pyritään vahvistamaan sijaisperheissä asuvien tai asuneiden 3-5 -vuotiaiden lasten osallisuutta.

Tarinat syntyivät osin vuorovaikutuksessa lasten kanssa tänä keväänä Lahdessa pidetyissä Ajatusringeissä, joiden perustana olivat kirahvitarinat, keskustelu ja lasten oma taidetyöskentely.

Tarinoissa kirahvinpoikanen, jonka eräs lapsi nimesi Mainioksi, kohtaa erilaisia tilanteita, jotka koskettavat lasten elämää.

Tarinoissa käsitellään ikävää, kaipuuta, kahta kotia, rakkautta, turvallisuutta, eksymistä ja yhteydenpitoa läheisten kanssa. Aurinko pimenee, tulee myrsky ja välillä ollaan hämillään. Kaikesta kuitenkin selvitään.

Oikeassa elämässä ongelmat voivat kasautua ja lasten sekä perheiden vaikeudet jatkua vuosikausia. Kaikilla tarinoilla ei ole onnellinen loppu.

Yhä pienempiä lapsia kuulemalla Pesäpuu ry pyrkii tavoittamaan ja herkistymään pienten suurille tunteille ja ajatuksille.

Filosofiaa lapsille -menetelmä, johon Ajatusrinki perustuu, sallii erilaisten näkemysten, kokemusten ja ajatusten esilletuomisen. Lasten filosofoinnissa on tavoitteena kaiuttaa pieni ääni kuuluville isompien rinnalle. Niin ettei lasten tarvitsisi kasvattaa pitkää kaulaa, kuten kirahvin, vaan aikuiset sen sijaan kyykistyisivät ja pysähtyisivät lasten kokemusten, tunteiden ja ajatusten äärelle.

On ilo olla mukana näin tärkeässä hankkeessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *