Virhe on tienviitta

Elise Liikala | julkaistu: 3.8.2018

Ajatusrinki-blogi-virheet-tienviittoina

On kesä ja hiki virtaa helteestä. Ja koska tuli taas tehtyä virhe.

Virheiden tekeminen on jokaiselle pakollista. Varsinkin aikuisuudessa virheitä pyritään välttämään, vaikka ilman niitä emme voisi alkuunkaan kehittyä fyysisesti tai henkisesti. Mitä jos on virhe ajatella, että virheiden tekeminen tai virheellisenä eläminen on virhe?

Lapsen kohdalla virheitä ymmärretään tiettyyn ikään saakka onneksi paremmin. Tajuamme, ettemme synny valmiina taitoarsenaaliohjuksina. Ilman, että teemme asioita, joita emme vielä täydellisesti hallitse, emme koskaan kehittyisi puhuviksi, käveleviksi, yhteistyökykyisiksi ja monella tapaa taitaviksi toimijoiksi. ”Harjoitus tekee mestarin” on tuttu sanonta. Harjoittelija on yksilö, joka oppii virheistään. Se, joka ei uskalla toistaa virheitään, kunnes siirtyy väistämättä tekemään uusia, lakkaa kehittymästä. Virheet vievät eteenpäin, kunhan emme jää niihin jumiin. Yksittäinen virhe on huono seuralainen: se on tienviitta, ei matkakumppani.

Kaikki meistä eivät ehkä opi hallitsemaan kaikkia taitoja samalla tasolla kuin ihmiset keskimäärin. Monilla meistä on yksilöllisiä rajoitteita.

Yksilöitä, joilta puuttuu jokin taito, aisti tai heidän ulkonäkönsä poikkeaa huomattavasti normaalista, voidaan arvottaa ja pitää virheellisinä/viallisina. Yleensä näemme paitsi toisissa, myös itsessämme viallisuutta verratessamme itseämme toisiin tai omiin ideaaleihimme. Jos virhe on yhtäkuin väärin, virheellisyys tuottaa torjuntaa, pelkoa, kipua ja häpeää.

Mitä virheet ovat?

Virheiksi käsitetään yleensä toiminta, joka ei pysty tavoittamaan sille asetettua päämäärää tai taso, joka ei yllä ideaaliin tai totuuteen.

Laskutoimituksissa tai urheilussa virheiden arvioiminen tuntuu yksiselitteiseltä, mutta esimerkiksi taiteen kentällä ja yhteiskunnallisissa ratkaisuissa tuotosten tai päätösten pisteyttäminen on hankalampaa. Taiteellisen ilmaisun vaikuttavuuden tai esteettisen elämyksen määrittäminen on hankalaa, samoin poliittiseettisten ratkaisuiden, joiden vaikutukset voivat olla erilaisia eri aikoina ja eri yksilöiden perspektiivistä. Henkilökohtaisissa valinnoissa joudumme myös usein arpomaan eri tulevaisuuden skenaarioiden ristitulessa, mikä olisi mahdollisimman oikea – vähiten virheellinen – ratkaisu. Omaan yksilölliseen biologishenkiseen ilmentymäämme liittyen voimme pohtia, millainen virheetön minämme olisi. Ja olisiko tuo virheetön minä sama ”minä”, kuin se, joksi miellän nyt itseni. Tunnistaisimmeko itseämme jos virheetön minämme tulisi vastaan?

Täydellisyys on harha tai ehkä tässä ja nyt

Virheet osoittavat tienviittoina ideaaliin, mutta ideaalit ovat tärkeitä lähinnä suuntana. Muussa tapauksessa niistä tulee helposti taakka.

Jokainen kun on väistämättä virheellinen tavalla tai toisella elämänsä tappiin asti. Monet virheistä saattaavat korjaantua matkan varrella, samalla kun koriin kertyy uusia.

  • Ne meistä, joiden kehoissa ovat syntymässä ”kaikki palaset kohdallaan”, vanhenevat ja rapistuvat osineen pikku hiljaa.
  • Mitä taitavampi on jossakin taidossa, sitä selkeämmin alkaa tiedostaa virheensä, sli kuinka paljon pidemmälle voisi vielä kehittyä.
  • Ja jos uskaltaa suunnata katseensa omaan syvyyteensä, sisäisen maailman kivut, pelko ja viha voivat näyttäytyä virheinä, jotka roiskivat päälle tuskan hikeä paljon enemmän kuin kehoon tai taitoihin liittyvät tekijät.

Tuskaa helpottaa kuitenkin se, että joku toinen muistuttaa siitä, ettei kukaan meistä ole yhtä kuin virheensä. Virheet ovat tällä hetkellä osa meitä, mutta ne, kuten suurin osa muukin maailmankaikkeudessa on jatkuvassa muutoksessa.

Minä on tässä hetkessä täydellinen, vaikka kantaakin virheitään. Ja, kuten eräs osallistuja Ajatusringissä totesi ”Tietynlaista virheettömyyttä on, kun voi olla aito.” – virheellisenäkin.

Jatketaan hikoilua yhdessä.

Lisää Ajatusringissä esitettyjä kysymyksiä löydät Ajatusringin Pinterest-sivulta ja Facebookista

Ajankohtaiset tiedot ja alkavat ryhmät löytyvät tapahtumakalenterista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *